Egyre több a jobboldali újságíró

2007.02.26. 14:41
Egyre több a fiatal és szakképzett újságíró a magyar médiában. A most elkészült felmérés szerint kétszer annyi fiatal újságíró támogatja a Fideszt, mint az MSZP-t, az SZDSZ szimpatizánsok aránya pedig négyszer-ötször akkora, mint a teljes lakosságon belül.

Egyre több a 30 évesnél fiatalabb, szakirányú képzettséggel rendelkező és jobboldali, konzervatív beállítottságú a hazai médiában dolgozók között - hangzott a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) felkérésére az MTA-ELTE Kommunikációelméleti Kutatócsoportja által végzett felmérés eredményeit ismertető hétfői sajtótájékoztatón.

Az elmúlt tíz évben gyökeres átalakulás ment végbe Vásárhelyi Mária, a kutatás vezetője szerint, aki elmondta, míg 1997-es adatok szerint "nagyon elöregedett" volt a szakma, addig mára öt évvel, 39 esztendőre csökkent az átlagéletkor. Míg tíz éve "néhány százalék" volt a szakirányú végzettséggel rendelkezők aránya, manapság minden második újságírónak van kommunikációs vagy médiaszakos végzettsége a kutatás eredményei szerint.

Másfél évtized alatt 11-ről 31 százalékra emelkedett a 30 évnél fiatalabbak aránya, amit a szociológus a kereskedelmi médiumok és az internetes kiadványok megjelenésével magyarázott; a kereseti viszonyokat elemezve arról beszélt, "valamennyire középre húznak a jövedelmek": csökkent a kiugróan magas és az alacsony fizetésűek aránya, miközben az országos átlagnál nagyobb mértékben emelkedtek az újságíró-bérek.

Nyomást gyakorolnak

Másfél évtizede volt a legjobb a helyzet a hazai újságírók autonómiája terén, a tavaly nyáron 940 ember megkérdezésével végzett reprezentatív felmérés szerint a száz válaszadóból 43 találkozott már politikai, 73 pedig gazdasági nyomásgyakorlással; 28 százalékukat - vagy szerkesztőségét - egyszer-kétszer, 8 százalékukat pedig fenyegették már meg, hogy ne közöljenek le egy anyagot.

A politikai beállítottságra vonatkozó kérdésekre adott válaszokból az derült ki, hogy nő a konzervatív világnézetűek aránya; az újonnan pályára lépők között háromszor, a 30-40 évesek között kétszer akkora a Fidesz támogatottsága, mint az MSZP-é, míg az SZDSZ tábora négyszer-ötször akkora az újságírók körében, mint a teljes népességen belül.